Engineering Confidence since 1946

PARKING AREA UTILIZES GREEN DESIGN

LOW IMPACT YIELDS HIGH FUNCTION PARKING, DRAINAGE, LANDSCAPE
Client Beaver Water District
Location Lowell, AR
Schedule COMPLETED: June 2009

Project Detail

CLIENT:
Beaver Water District

COST: Applies to entire site development project including 14,000 sq. ft. administration building.
Construction Bid: $4,562,000
Final Construction Cost:     $4,471,818
(Site development $1.65 million)

COMPLETED: June 2009

CONTACT:
Allan Fortenberry
Chief Operating Officer
301 N. Primrose Road
Lowell, AR 72745
479-756-3651

AWARDS:
ACEC/A 2010 Grand Conceptor Award Winner – Part of overall 10 acre site design and 14,000 square foot administration center.

OF NOTE:
LEED GOLD certified site/structure
Project was Fully Commissioned
Pervious Concrete Parking Lots and grass pavers — Among the innovative features of the site plan for the 10-acre Beaver Water District Administration Center/Campus was the aggressive stormwater management, including the use of innovative materials for the site’s parking needs.

Pervious concrete pavement does not appear like normal concrete pavement. Pervious seems rough on the surface and has void spaces that allow water to trickle through while still being quite durable to allow for years of trouble free service. Pervious concrete pavement is a concrete mixture that is very similar to normal concrete pavement, except that it includes little to no sand and typically is mixed using less water.

These slight differences, along with a radically different installation technique, produce a pavement that allows water to drain through it.   The mix uses an industrial by product, fly ash, as a replacement for Portland cement. Portland cement is a very energy intensive product to manufacture, so the more fly ash that is used as a replacement, the more energy is saved.

Grass Parking Pavers were used for auxiliary or overflow parking. While appearing like normal lawn, grass pavers have the ability to support vehicles loads and avoid rutting via the use of a plastic reinforcing grid constructed under the grass. By maximizing the infiltration, every chance possible is provided to replenish groundwater supplies and maintain soil moisture. An additional benefit is the water is also filtered in a layer of gravel. Stormwater runoff is eliminated and the water is diverted to bioretention basins for a controlled release into the accepting stream.